PASKA – tradičný sviatočný koláč Slovanov
Sviatky jari sme prežili radostne v kruhu svojich blízkych, osviežili sme sa pramenitou tatranskou vodičkou, nech nám pevné zdravie slúži po celý rok a kúpačov sme počastovali okrem šunky aj tradičným bielym okrúhlym koláčom napečeným s láskou…je to Slovanský sviatočný okrúhly koláč – PASKA.
Recept je jednoduchý, zvládne ho každá gazdinka, ak si pripraví z 250 ml sladkého vlažného mlieka a 50 g čerstvého droždia, 2 lyžicami cukru kvások, ktorý na teplom mieste nechá podkysnúť.
500 g preosiatej jemnej pšeničnej alebo polohrubej múky s 50 g zmäknutého masla, 50 g práškového cukru a štipkou soli zmiešame s kváskom. Pridáme jemne postrúhanú citrónovú kôru.
Cesto vypracujeme ručne a necháme opäť na teplom mieste podkysnúť, kým cesto nezväčší dvojnásobne svoj objem.
Pripravíme si z 250g tvarohu, jedného žĺtka, škorice, vanikového cukru a hrozienok plnku.
Cesto si rozdelíme na dve rovnaké časti, vyvalcujeme 2 dlhšie pásy. Na jeden z nich natrieme plnku a prikryjeme druhým pásom. Zlepené naplnené pásy stáčame do špirály a následne spolu stočíme do kruhu, môžeme použiť papier na pečenie, na ktorý uložíme koláč a pečieme v okrúhlej forme cca 45 min. na 180 st. C.
Tak a už len s odvahou otvoriť dvere, nechať sa osviežiť a potom s chuťou ponúkať návštevníkov tradičnou dobrotou s vajíčkom, či šunkou.
HraJ
Zanechajte nám komentár