MEDOVNÍČKY
Máme tu čas Vianoc a preto ponúkam receptík na medovníčky, ktoré sú symbolom týchto krásnych sviatkov a vytvárajú nezameniteľnú atmosféru spolu s ďalšími dobrôtkami, prevoňajú, potešia, pohladia mlsné jazýčky.
Ako na to? Pripravíme suroviny:
250 g cukru, 3 vajíčka, 100g medu, 500 g hladkej múky, 40 g masla, 50 g lieskových orieškov alebo mandlí, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, lyžička škorice, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, aníz, kardanom, 1 vajíčko na potretie.
Na dosku preosejeme múku, pridáme cukor, pomleté oriešky. Pridáme kypriaci prášok, potlčené klinčeky, mletú škoricu drvený aníz a kradmom, postrúhanú kôru z citróna a pomaranča, pokrájame maslo, pridáme rozohriaty med, 3 celé vajíčka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať. Cesto v chlade vydrží aj viac dní.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme formičkou medovníčky. Tesne pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 7 – 10 min. Čas je potrebné si odsledovať podľa hrúbky a veľkosti medovníčkov.
Podľa vlastnej fantázie si môžeme medovníčky aj ozdobiť linkami polevy z bielka, práškového cukru a maizeny.
HraJ
Zanechajte nám komentár