Bábovka s orechovou náplňou
Žijeme v období, kedy máme dostatok času vytvárať rôzne príjemné veci pre vlastné potešenie a tiež pre potešenie svojich blízkych. Tak prečo sa nepohrať trochu v kuchyni? Je tu priestor pre rodinnú bábovku.
Suroviny na cesto:
200 g hladkej špaldovej múky a 200 g polohrubej múky, štipka soli, 1 sušené droždie, vanilkový cukor, nastrúhaná kôra z citróna, 2 PL trstinového cukru, 50 g rozpusteného masla, 200 ml vlažného mlieka a 2 vajíčka.
Náplň vytvoríme z 50 g nasekaných hrozienok, ktoré namočíme do 2 PL rumu, pridáme trochu škorice a 1 PL medu, 1 vajce a 50 g mletých vlašských orechov.
V mise si zmiešame suroviny na cesto a ručne vypracujeme nelepivé cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Poprášime ho múkou a necháme na teplom miestečku 15 min. nakysnúť.
Neskôr ho dôkladne premiesime, znovu poprášime múkou a necháme opäť nakysnúť, pokiaľ sa nezdvojnásobí jeho objem.
Suroviny na plnku premiešame a nanesieme na cesto, ktoré sme si vopred položili na pomúčenú dosku a dlaňou sme si vytvarovali plát. náplň rovnomerne rozložíme v strede plátu, jemne ho zrolujeme do valca, spojíme do kruhu a prenesieme do vymastenej bábovkovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 45 min. Bábovku po upečení necháme vo forme cca 10 min. a potom ju vyklopíme. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a už môžeme ochutnávať.
HraJ
Zanechajte nám komentár