Tatranský kuchár
V stredu minulého týždňa si vo Vysokých Tatrách všetci milovníci dobrého jedla a gastronómie prišli na svoje. V Starom Smokovci sa konal 24. ročník jarnej gastronomickej výstavy jedál, slávnostných tabúľ a cukrárenských výrobkov Tatranský kuchár 2015, ktorú pripravil Tatranský klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Okrem slávnostných pokrmov, tabúľ a jedál sa na výs-tave prezentovali dodávatelia pre oblasti gastronómie a hotelierstva, od profesionálneho prístrojového vybavenia cez nábytok, potraviny, nápoje, až po obalové materiály. „Zaujímavé sú nové trendy v cukrárenskej oblasti. Výstava je obohatením nielen pre školy, ktoré vychovávajú nových kuchárov, cukrárov a hotelový personál, ale na svoje si prišla aj verejnosť, pretože mohli odpozorovať novinky, ktoré sa dajú použiť aj v domácnosti,“ povedal Milan Seleši, predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov. Do Tatier pricestovali vys-tavovatelia z celého Slovenska. Gro celej výstavy tvorili nové trendy nielen v príprave cukrárenských výrobkov, ale i slávnostného prestierania či servírovania. Výstava bola určená pre odbornú, ale i širokú verejnosť. Novinkou tohtoročnej sezóny je tzv. nahá torta. Ide o tortu, ktorá je bez poťahu. Nie je zdobená žiadnou poťahovou hmotou, čokoládou, polevou ani plnkou. „Už teraz ľutujem cukrárky a ženy, ktoré sa pustia do novej torty, pretože vo finálnej fáze vidieť, každú chybičku či nezrovnalosť alebo nerovný rez, pretože pri poťahovaných tortách sa to všetko zakrylo a pri nových tortách sa všetko odkrýva,“ s úsmevom dodal Milan Seleši.
„Zúčastňujeme sa so žiakmi takýchto výstav, pretože sa naučia nové trendy a žiaci naživo vidia aj ich prípravu,“ povedal Juraj Balombini zo Strednej hotelovej školy služieb a obchodu v Michalovciach. (pks)
Zanechajte nám komentár