Svrčka môžete nájsť na zozname (p)otravín už aj u nás!
svrčky, či zdravá strava? foto/pixabay
Chcete jesť svrčky? Alebo konkrétnejšie! Budete jesť odtučnený prášok zo svrčka domového – Acheta domesticu?
Podľa vedeckého stanoviska čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus, ak sa používa vo výrobkoch, ktoré nájdete v článku spĺňa podmienky na jeho umiestnenie na trh v súlade s článkom 12 ods. 1 nariadenia (EÚ) 2015/2283.
Téme sa venovala Martina Valachová, v magazíne 40Plus.
„Začítala som sa do nariadenia a vyberám z neho časti, ktoré ma zaujali. Dole pod článkom nájdete link na celý dokument… Je to zaujímavé…,“ píše Valachová.
V dokumente sa okrem iného uvádza
( zaujímavé časti dávam boldom… a tie, ktoré sú pre mňa alarmujúce červenou farbou)
Čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus je za navrhovaných podmienok používania a v prípustných množstvách bezpečný? Uvedené vedecké stanovisko teda poskytuje dostatočné odôvodnenie pre záver, že čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus, ak sa používa v:
- viaczrnnom chlebe a rožkoch
- v krekroch a chlebových tyčinkách,
- cereálnych tyčinkách,
- suchých premixoch na pečenie,
- sušienkach,
- vo výrobkoch na báze sušených plnených alebo neplnených cestovín,
- v omáčkach,
- spracovaných zemiakových výrobkoch,
- strukovinových a zeleninových jedlách,
- pizzi, vo výrobkoch na báze cestovín,
- v sušenej srvátke,
- analógoch mäsa,
- polievkach a polievkových koncentrátoch alebo práškoch,
- snackoch na báze kukuričnej múky,
- nápojoch podobných pivu,
- čokoládových cukrovinkách,
- orechoch a olejnatých semenách,
- iných snackoch než sú lupienky,
- a mäsových prípravkoch určených pre bežnú populáciu,
spĺňa podmienky na jeho umiestnenie na trh v súlade s článkom 12 ods. 1 nariadenia (EÚ) 2015/2283.
Celé znenie vykonávacie nariadenia Komisie (EÚ) 2023/5 z 3. januára 2023, ktorým sa povoľuje umiestnenie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus ako novej potraviny na trh a ktorým sa mení vykonávacie nariadenie (EÚ) 2017/2470 (Text s významom pre EHP) nájdete tu: Nariadenie.
Celý článok s názvom „Odtučnený prášok z cvrčka bude vo viaczrnnom chlebe, rožkoch, krekroch. Kde ho ešte nájdete?“ nájdete tu.
Ivana Stenzlová je mikrobiologička a strave sa venuje desiatky rokov. Po aktuálnom schválení hmyzu v potravinách sa čoraz viac ľudí informuje, ako s touto novinkou naložiť. A v akom množstve je hmyz v poriadku a v akom už nie?
V rámci relácie ODznova vznikol rozhovor s Ivanou.
Padli aj tieto otázky:
-Kde najviac ľudia robili a robia chyby? Čo im najviac škodí?
-Má vôbec ľudský organizmus enzýmy a tráviace šťavy pripravené na spracovanie kobyliek vo
zvýšenom množstve?
-Ako si všímať označenie na obaloch potravín? Minule som čítala, že napríklad moje obľúbené
cukríky z detstva obsahujú už od dávna isté prímesi z chrobákov…
-Kde všade sú?
-Veľa ľudí dnes trpí na alergie. Pomaly každý druhý človek. Alergia je jedna vec ale mimo
alergie aké nežiadúce účinky môžem mať na nás konzumácia kobyliek?
-A čo deti? Treba mať pri deťoch ešte väčší výkričník?
-Má rodič právo dopytovať sa a zasahovať do zloženia produktov ktoré sa nakupujú do
školskej jedálne?
Smernica EU tu: eur-lex.europa.eu
Rozhovor je dostupný na YouTube, ale pozrieť si ho môžete aj priamo tu:
Zanechajte nám komentár