Kontrolujte označenie na plastových fľašiach a obaloch
POZOR na svoje zdravie!!!
Kontrolujte označenie na plastových fľašiach a obaloch
Určite aj vy stále narážate na ulici na pobehujúcich ľudí, držiacich v ruke plastové fľaše s vodou. Tieto fľaše však neraz obsahujú veľké množstvo škodlivých chemikálií.
Tie môžu ľahko prevážiť prínosy správnej hydratácie. Mali by ste preto venovať
náležitú pozornosť trojuholníkom na spodku plastových fliaš, ktoré používate.
Zvlášť sa zamerajte na číslo uprostred trojuholníkov. Každé také číslo totiž
predstavuje iný druh chemickej látky, z ktorej je daná fľaša vyrobená. Určite ste
ho už neraz aj zaregistrovali, ale nekládli mu žiadny špeciálny význam. Avšak mali
by ste!
1) PET (Polyetyléntereftalát)
Tieto fľaše sú určené iba na jedno použitie. Je to kvôli tomu, že
môžu prepúšťať antimón ťažkých kovov. Tieto chemické substancie,
označované aj značkou EPA, narušujú činnosť vašej hormonálnej sústavy.
2) HDPE (Polyetylén vysokej hustoty)
Ide o takzvaný „dobrý“ plast. Má totiž najnižšiu pravdepodobnosť priesaku
škodlivých látok do tekutiny, ktorá sa v ňom uskladňuje.
3) PVC (Polyvinylchlorid)
Neodporúča sa používať fľaše vyrobené z tohto materiálu. PVC môže do vody
uvoľňovať látky narušujúce činnosť hormónov.
4) LDPE (Polyetylén nízkej hustoty)
Tento druh plastu je relatívne bezpečný. Pri správnom používaní a mechanickom
nenamáhanie by z neho do vody nemali presakovať škodlivé látky. Uvedený materiál
sa často používa aj pri výrobe plastových tašiek.
5) PP (Polypropylén)
Ide opäť o relatívne bezpečný plast. Za predpokladu, že ho nevystavujeme
vyšším teplotám a mechanickému namáhaniu, by do nápojov a jedál nemal
uvoľňovať žiadne nežiaduce substancie. V praxi sa z neho obvykle vyrábajú
jogurtové kelímky a niektoré druhy fliaš na vodu.
6) PS (Polystyrén)
Pozor, ide o karcinogénnu uvoľňujúcu chemickú látku. Polystyrén by ste v
žiadnom prípade nemali používať na uschovanie nápojov ani jedál. V prípade
prenosných chladničiek je potrebné mať jedlo v nich spoľahlivo oddelené od stien.
7) PC (polykarbonát)
Na uskladnenie potravín a vody je to úplne najhorší materiál. Dôvodom je
uvoľňovanie BPA (Bisfenolu A). Fľašiam alebo iným nádobám vyrobeným z
polykarbonátu sa preto za všetkých okolností vyhýbajte!
Pošlite všetkým, na kom vám záleží.
Veľmi užitočná informácia o rôznosti plastov z ktorých bývajú vyrobené potrebné veci. Verejnosť si tú rôznosť polymérov neuvedomuje a to v tabuľke je iba výber najfrekventovanejších a nepodchycuje ani ko-polyméry, tobôž nie materiály kompozitné. Ale tie značky sú dobrou pomôckou pre ich triedenie, jednak Vás upozorní, ktoré plasty sú „rezistentné“ voči vyššej teplote a môžete ich používať v mikrovlnkách. Ten návod nič nehovorí o prísadách či stabilizátoroch, ktoré sa v jednotlivých druhoch nachádzajú aj keď ich spomína preto nemá priamu konotáciu na zjavné ohrozenie zdravotného stavu. Veď napr. z materiálu PVC (označený „V) sa vyrábajú pomôcky a hadičky pre medicínu i pre transfúzie (výrobná značka Tygon). Čo už… žijeme v dobe plastovej a tento zoznam samozrejme nie je úplný.
Stará mama by nám poradila, že pre potraviny je najbezpečnejším materiálom sklo a porcelán
JuliusForsthoffer
Zanechajte nám komentár