Kežmarčanky pripravujú najlepšie lístkové cesto
V Ľubici sa 15. – 16. októbra uskutočnil 5. ročník celoslovenskej odbornej súťaže O najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho, ktorú v spolupráci s Úniou priemyselných pekárov Slovenska a Štátnym inštitútom odborného vzdelávania na výbornej úrovni pripravila Stredná odborná škola, Kušnierska brána v Kežmarku. Zúčastnilo sa jej deväť družstiev stredných odborných škôl z Bratislavy, Banskej Bystrice, Topoľčian, Nitry, Krupiny, Pruského, Košíc, Levoče a Kežmarku.
Tohtoročná súťaž sa niesla v intenciách Svetového dňa potravín a podporila projekt www.podpormeremesla.eu, ktorého hlavným cieľom je dať do povedomia žiakom končiacim ZŠ, respektíve ich zákonným zástupcom, dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy a taktiež podporiť rozvoj medzi zamestnávateľom a strednou odbornou školou. Celý projekt je financovaný z finančných prostriedkov švajčiarskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Úradu vlády SR v rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.
Žiaci učebných odborov cukrár, pekár a kuchár súťažili v kategórii jednotlivcov a dvojčlenných družstiev. Úlohou každého účastníka bolo pripraviť cesto z 2 kg múky a upiecť z neho výrobky. Okrem povinných kusov súťažiaci mali vytvoriť výrobky podľa vlastnej fantázie, kde mohli prejaviť svoju kreativitu a invenciu. Podmienkou však bola ich realizovateľnosť v bežnej praxi. Priebeh prípravy a hotové výrobky podľa zaužívaných medzinárodných princípov pre pekárske výrobky z klasického lístkového a plundrového cesta hodnotila odborná komisia. O celkovom poradí rozhodovala presnosť práce, vzhľad výrobku, originalita tvaru, prípadne chuť (u plnených) a úprava povrchu.
Spomedzi deviatich súťažných družstiev porotu najviac presvedčilo a hlavnú cenu Pekársky workshop v Beluša Foods, s. r. o., spojený s ubytovaním a wellnes relaxom, si v 5. ročníku celoslovenskej súťaže odnieslo družstvo zo Strednej odbornej školy Kušnierska brána Kežmarok, ktoré na súťaž výborne prip-ravili majsterky odbornej výchovy pod vedením Mgr. Márie Marhefkovej. V súťaži jednotlivcov zvíťazila v kategórii výroby klasického lístkového cesta Veronika Lenhardtová zo SOŠ Krupina pred Dominikou Smolenovou zo SOŠ Kušnierska brána Kežmarok a Natáliou Makkaiovou z Hotelovej akadémie v Košiciach. V kategórii výroby plundrového cesta najviac presvedčila Petra Fudalyová zo SOŠ Kušnierska brána Kežmarok, druhé miesto obsadil Dominik Dvorský zo SOŠ Pod Bánošom Banská Bystrica a tretie Andrea Miglierini zo SOŠ gastronómie a hotelových služieb Bratislava. Mimoriadnu cenu predsedu Únie priemyselných pekárov Slovenska, ktorá bola garantom súťaže a prispela hodnotnými vecnými cenami pre všetkých účastníkov a víťazov, odborná komisia udelila družstvu SOŠ Majstra Pavla Levoča. Organizáciu a úroveň súťaže vysoko ocenil a víťazov jednotlivých kategórií diplomami, pohármi a vecnými cenami odmenil nestor slovenského pekárstva, úspešný autor mnohých odborných učebníc pre potravinárske odbory a odborný garant súťaže Ing. Vojtech Szemes, CSc.. Poukázal na to, že mnohé výrobky žiakov môžu prebrať do svojho výrobného programu spracovateľské firmy s reálnou šancou úspechu u spotrebiteľov. Vyslovil úprimné potešenie nad tým, že v Kežmarku pokračuje pekárska tradícia, ku ktorej sa hrdo hlási, nakoľko tovarišské roky prežil u pekárskeho majstra Štefana Grondžáka v pekárni na Továrenskej ulici.
Mgr. Ján Angelovič
Zanechajte nám komentár