Guľáš cup 2015 alebo majstrovstvá sveta vo varení guľášu
Hotel FIS a klub motorkárov Harley Davidson usporiadali v sobotu 22. augusta v športovom areáli v Štrbskom Plese 5. ročník obľúbenej súťaže o najlepší tatranský guľáš. Porota zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) dohliadala počas celej doby na technologický postup prípravy a varenia jedla. Bolo už len treba vybrať si správne miesto, pridať hrsť zábavy a štipku súťaženia a na záver aspoň tucet motorkárov. „Prišlo 18 družstiev, medzi nimi stáli súťažiaci z motoklubu Harley Davidson z Moskvy, ktorí pricestovali do Tatier súkromným lietadlom. Ďalší harlejáci prišli z Poľska, Českej republiky a Slovenska. Okrem nich tu máme 12 tímov z celého Slovenska, od Bratislavy po Michalovce. Záujem o našu súťaž z roka na rok rastie. Na budúci rok budeme musieť rozšíriť priestory,“ povedal hlavný organizátor podujatia Miloš Červenka z hotela FIS.
Guľáš nebol zdarma. Za 2 eurá dostal každý záujemca misku s lyžicou a chlebíkom a hlasovací kupón. Ochutnávať mohli z každého kotlíka a na záver sa potom rozhodli komu dajú svoj hlas prostredníctvom zakúpeného hlasovacieho lístka. Išlo o akýsi hlas ľudu. Okrem týchto bodov od návštevníkov Tatier zbierali kuchári plusové resp. mínusové body aj od odbornej poroty zo SZKC. Tá hodnotila konzistenciu, akú mal farbu, ako kuchári a ich tím pracovali, či pracovali čisto alebo v nečistom prostredí. Všetko potom vyhodnotili a samozrejme nezabudli ohodnotiť to najdôležitejšie, ako guľáš chutil. „Nezáležalo na tom, či bol guľáš hovädzí, bravčový či divinový, ale dôležité bolo, aby to bol guľáš a nie ragú alebo polievka,“ dodal M. Červenka. Okrem plného brucha sa návštevníci Štrbského Plesa zabávali pri rezkej muzike skupiny Diabelkovci. Organizátori sľubovali, že návštevníci si po maratóne vo varení a jedení guľášu budú olizovať prsty, čo bola aj pravda. Spokojné výrazy tvárí gurmánov hovorili za všetko. (sps)
Zanechajte nám komentár