Alobal v kuchyni pomáha či škodí?

2. novembra 2021

Lekári varujú pred používaním alobalu v kuchyni: Prestaňte alebo znášajte následky!

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvácnosti potravín tým, že sa doň balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu?

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenia mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäte
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenia kostnej štruktúry.

Je tomu tak preto, lebo hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viacej lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva potiaže s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú do jedla nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah veria, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvyšuje aj miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

Záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

domacaliecba

Poteší nás, ak vás článok obohatil o iný uhol pohľadu a ďakujeme vopred, ak podporíte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova na náš účet v ČSOB IBAN: SK80 7500 0000 0040 1415 4359

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Kapitalizmus sa vyčerpal a veľký brat to zapichol

Veľký brat to zapichol bez varovania: Ruská štátna spoločnosť Gasprom po priškrtení plynovodu Bratstvo náhle zastavila naddodávky plynu do Európy ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Bývalý šéf NS SR Harabin: Vláda pokračuje v rozklade právneho štátu aj za podpory terajšej opozície

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin v rozhovore okomentoval právnu situáciu na Slovensku, zhodnotil činnosť parlamentu z právneho hľadiska a ...
NÁZOR

Spomienky na Nežnú revolúciu 1989, resp. na Nežný prevrat ́89 – 35 rokov

Na rádiu Infovojna už roky na záver okolo obeda počujeme na rozlúčku pozdrav od redaktora Norberta Lichtnera „prajem vám šťastnú ...
Aktualizované 21.11. 01:25
NÁZOR

Chceli sme kapitalizmus?

 Ján Keller Keller bez cenzúry: Sociológ Jan Keller píše na okraj 35. výročia 17. novembra. Bol návrat kapitalizmu zmyslom zmien? ...
Aktualizované 20.11. 00:12
NÁZOR

Putin o rozpade USA

Prognóza Vladimira V. Putina, prezidenta Ruskej federácie k rozpadu Spojených štátov amerických. Kapitalizmus sa vyčerpal, v ponuke nič ďalšie nemá, ...
MOR HO!NÁZOR

Rozsah sabotáží a ekologického terorizmu dosiahol rozmerov útoku na štát

ilustračné foto: SITA Blíži sa dvadsiate výročie ohromnej ekologickej katastrofy spôsobenej Tatranskou Bórou dňa 19.teho novembra 2004. Objavujú sa k nej ...
Aktualizované 18.11. 22:38
NÁZOR

Teória o rozpade SŠA

Rozdelenie Spojených štátov podľa Dixonovej Americká Vanga: sebanaplňujúcesa proroctvá od Jean Dixon Pamätáte si Jean Dixon? Bola to svetovo uznávaná ...
NÁZOR

SHO aj v čase predvianočnom pomôže slovenským sociálne slabým rodinám

Slovenské Hnutie Obrody (SHO) dlhodobo pomáha slovenským sociálne slabým rodinám a to vďaka projektu Staráme sa. Adresne, už od roku 2011. ...
Aktualizované 21.11. 00:24
NÁZOR

„Záchrana Ukrajiny ako štátu nie je súčasťou plánov USA“

Američania potrebujú Ukrajinu len kvôli jej prírodným zdrojom – ba čo viac, potrebujú ju bez [jej] tradičného obyvateľstva. Presne preto ...
NÁZOR

Sloveni a svetová vojna 2025 - Pavol Peter Kysucký

Pavol Peter Kysucký, slovenský spisovateľ, filozof, autor mnohých filozofických kníh podáva unikátne informácie: VIDEO Berme ich vážne a nie len ...
Aktualizované 20.11. 16:51
NÁZOR

Harabin o odsúdenom Kiskovi

Štefan Harabin: „Tragédia! Daňová kriminalita sa stala výťahom k nástupu do úradu prezidenta!“ Strašné! Prečo by si mal občan vážiť ...
NÁZOR

AKO OSLÁVIŤ 35. VÝROČIE NOVEMBRA?

Ja, dvojitým spláchnutím na WC… A vždy pritom pomyslím na zločincov, ktorí stáli natribúnach, a na tých naivných a hlúpych, ...