Alobal v kuchyni pomáha či škodí?

2. novembra 2021

Lekári varujú pred používaním alobalu v kuchyni: Prestaňte alebo znášajte následky!

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvácnosti potravín tým, že sa doň balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu?

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenia mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäte
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • strata kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenia kostnej štruktúry.

Je tomu tak preto, lebo hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viacej lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva potiaže s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú do jedla nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citrónu.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah veria, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvyšuje aj miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

Záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

domacaliecba

Poteší nás, ak vás článok obohatil o iný uhol pohľadu a ďakujeme vopred, ak podporíte ľubovoľnou čiastkou slobodu slova na náš účet v ČSOB IBAN: SK80 7500 0000 0040 1415 4359

Zanechajte nám komentár

Predchadzajúci článok

Spravodajstvo

Kapitalizmus sa vyčerpal a veľký brat to zapichol

Veľký brat to zapichol bez varovania: Ruská štátna spoločnosť Gasprom po priškrtení plynovodu Bratstvo náhle zastavila naddodávky plynu do Európy ...

Nasledujúci článok

Spravodajstvo

Bývalý šéf NS SR Harabin: Vláda pokračuje v rozklade právneho štátu aj za podpory terajšej opozície

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin v rozhovore okomentoval právnu situáciu na Slovensku, zhodnotil činnosť parlamentu z právneho hľadiska a ...
NÁZOR

„Budú umierať“- analytik CIA o nasadení jednotiek EÚ na Ukrajine

RUSSIA TODAY, 01.04.2025, obrázok – Traja, ktorí sú za vojnu: francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a predseda ...
NÁZOR

Zoroslav Kollár pozdrav Ficovi k protizákonným praktikám ľudí z NAKA, špeciálneho súdu a prokuratúry

Zoroslav Kollár o prípade človeka, ktorý pomohol odhaliť protizákonné praktiky ľudí z bývalej NAKA, Špeciálneho trestného súdu a prokurátorov z ...
Mestá a ObceNÁZORSpravodajstvo

Emancipácia a separatizmus. Hrnko o umelom vytváraní etnickej menšiny

V súvislosti s mojím nesúhlasom a protestom proti uznaniu tzv. goralov za národnostnú menšinu sa v diskusii na moju stranu ...
NÁZOR

ČUDNÉ ŠACHY - Otázky pre premiéra - Juraj Štubniak

Po dlhšom čase sa vraciam k osvedčenému formátu, kde budem klásť otázky premiérovi s naivnou nádejou, že sa mi nejakým ...
NÁZOR

Súdna kauza o holokauste a manipuláciách s historickým faktami - doc. Ing. Ján Dudáš, Dr.Sc.

Pohľad na historické udalosti a manipulácie historických faktov v rozhovore s doc. Ing. Jánom Dudášom, Dr.Sc., vysokoškolským pedagógom, fyzikom, biografistom ...
NÁZOR

FRANCÚZSKO A ANGLICKO ZAÚTOČILI NA RUSKO

Pred pár dňami priniesli médiá správu, že kyjevský režim úplne zničil plynovú stanicu v Sudži v Kurskej oblasti na území ...
NÁZOR

PRÁVO NA PRAVDU

Zneužívanie moci Súčasný systém chráni politikov, nie občanov. Chceme reálnu zodpovednosť politikov, možnosť ich odvolania a záväzné referendum. Občania musia ...
NÁZOR

Politika na hlúpy spôsob

V dnešnej dobe nie je núdza o dôkazy, že vzdelaný blbec je blbší, než blbec nevzdelaný. Vo verejnom priestore zakopávame ...
NÁZOR

Uli Henkel (AfD): Nemýli sa, keď predpokladá, že je lepšie byť s krajinami BRICS ako na "európskom severe“

Aký vplyv má migrácia z Afriky na Európu? V každom prípade má migrácia z Afriky pre Nemecko viac negatívnych ako ...
NÁZOR

Depopulácia v praxi pokračuje

Štatistiky ukazujú, že mRNA vakcíny fungujú ako majú v rámci liberálmi propagovanej agendy Veľkého Resetu, Zelenej zmeny, ktorých súčasťou je ...